Måden at transportere sig rundt på er én af de største forskelle, som de studerende oplever, mellem USA og Danmark. Ofte har de siddet bag rattet i en bil, siden de var 16 år, og på mange universiteter, hvor de studerende bor på ”campus”, har de alting inden for gåafstand. De fleste DIS-studerende er ikke vant til at tage offentlige transportmidler i USA, hvor det ofte er lavindkomstgrupper, der tager offentlig transport.
Nye transportformer kan være overvældende
I USA bliver unge amerikanske kvinder visse steder rådet til at være påpasselige med at færdes alene i det offentlige rum af hensyn til deres sikkerhed. Derfor kan tanken om at skulle tage toget, bussen eller metroen hver dag være lidt overvældende. Det er derfor en god idé at snakke med den studerende om, hvordan den offentlige transport er en del af dansk og europæisk kultur. Hvis I har tid, anbefales det, at I tager turen ind til DIS sammen med den studerende en af de første dage, så de føler sig trygge ved turen. I starten kan det være svært for nogle af de studerende at vænne sig til at bruge en del tid på offentlig transport. Det er en god idé at tale sammen herom. Hvis I selv pendler, kan I måske give dem nogle tips til, hvordan de bedst udnytter transporttiden på lektielæsning, osv.
Rejseplanen
Al begyndelse er svær, og selvom det er de studerendes eget ansvar at komme fra A til B, værdsætter de altid hjælp fra deres værtsfamilier. For at finde rundt, kan du anbefale din studerende at benytte den engelske version af Rejseplanen.
Periodekortet og zoner
Zonesystemet kan være svært at gennemskue, selv for danskere. For at gøre hverdagen lettere for jeres studerende, modtager han/hun et periodekort fra DIS. Periodekortet er gældende alle fire måneder, de studerende opholder sig hos jer. Det er dog en god idé at tænke over, at:
- DIS kun dækker ét kort til den studerende. Det vil sige, at han/hun selv skal betale for et nyt kort, hvis det oprindelige kort er bortkommet. Da det kan være dyrt for den studerende at generhverve et tabt kort, anbefaler vi, at I minder den studerende om at passe godt på det.
- Periodekortet kun dækker de zoner, der er fra jeres hjem og til jeres studerendes undervisningssteder (og således ikke til Københavns Lufthavn, med mindre man bor i zone 3)
- Der kan være fejl i zoneudregningen, da den sker automatisk. Tjek derfor gerne, at udregningen er korrekt.
- Nogle buslinjer kører ad andre ruter i nattetimerne. Hvis den studerende derfor har brug for ekstra zoner, kan han/hun kontakte DIS.
Hvis den studerende skal rejse ud over periodekortets dækning
I løbet af et semester har mange studerende lyst til at udforske Danmark på egen hånd. Det kan være, at de planlægger en tur til Louisiana, Kronborg eller Frederiksborg Slot. Det kan betyde, at de skal rejse i zoner, som deres periodekort ikke dækker.
Der findes tre muligheder for at tilkøbe ekstra zoner:
- Træk en zonebillet i en billetautomat
På alle togstationer og i alle busser kan man købe enkeltbilletter – husk dog jeres studerende på, at man ikke kan betale med kreditkort i busser. - Download app´en ”DOT Billetter”
Via app’en er det muligt at købe en enkeltbillet eller tillægsbillet. Vær opmærksom på, at det kræver en smartphone, og at appen kun findes på dansk. App’en har en funktion, hvor den studerende kan udregne, hvilke og hvor mange zoner rejsen kræver. - Anskaf et rejsekort
Rejsekortet er klippekortets afløser og fungerer nu i det meste af Danmark. For at undgå at betale dobbelt, skal man desværre først tjekke ind, når periodekortet fra DIS ikke længere dækker. Det betyder, at man skal hoppe ud af et tog for at tjekke ind, eller spørge buschaufføren hvornår man skal tjekke ind på sin rejse. Jeres studerende kan enten bestille sit rejsekort på nettet eller købe det direkte på Københavns Hovedbanegård.
Bestil et rejsekort på Rejsekort.dk
Hvis din studerende mister sit periodekort
Er uheldet ude, og din studerende mister sit periodekort, kan DIS desværre ikke udstede et nyt periodekort. Den studerende må i så fald selv erstatte det af egen lomme. Hvis den studerende har fået stjålet periodekortet og udfyldt en politianmeldelse herom, kan den studerende ansøge om dækning af et nyt periodekort via DIS’ forsikring.
Det er en god idé at tage en kopi af periodekortet fra semestrets start. I tilfælde af, af den studerende mister sit periodekort, skal han eller hun bruge informationerne fra kortet til at bestille et nyt. De studerende skal selv betale for transport fra de mister periodekortet, til de modtager et nyt.
På cykel
DIS anbefaler alle studerende at tage aktiv del i cykelkulturen, mens de er i Danmark. Dels fordi det er sundt, dels fordi det kan forkorte transporttiden til DIS, men også fordi cykling er så indgroet i dansk kultur. Mange værtsfamilier har gode og sjove oplevelser, når de studerende skal lære eller have opfrisket evnerne som cyklister.
DIS har samarbejdsaftaler med flere cykelfirmaer, som tilbyder attraktive deals til studerende, der er interesserede i at cykle, mens de er i Danmark. Se mere info på vores amerikanske website, DISabroad.org.
Har I som værtsfamilie en gammel cykel stående, som I gerne vil låne ud, er det naturligvis fint. Bemærk dog, at selvom de studerende elsker at tage del i den danske cykelkultur, er de generelt ikke vant til at cykle og har ofte brug for hjælp i starten. Mange har ikke cyklet, siden de var børn.
Bil
Vi fraråder, at I låner jeres bil til jeres studerende. Hvis uheldet er ude, dækker DIS’ forsikring ikke, og det vil højst sandsynligt være svært at få jeres private forsikring til at dække.