Maya fra Washington

Maya følte sig hjemme i Bettinas lejlighed på Amager fra første dag

Maya Cheam (de/dem) var aldrig i tvivl om, at de skulle bo hos en værtsfamilie under deres studieophold på DIS i København i foråret 2024: ”Jeg vidste, at jeg ville have mest muligt ud af den kulturelle udveksling, mens jeg studerede på DIS.”

Også selvom de havde hørt skrækhistorier fra deres mors veninde, som havde været på studieophold i Italien og boet hos en lidt for kontrollerende ældre dame: ”Min mor fortalte mig den her historie længe inden, jeg skulle afsted, og jeg kunne virkelig ikke forestille mig selv i sådan et scenarie. Men Bettina introducerede sig selv over e-mail, og vi skrev frem og tilbage. Hun virkede så sød, og jeg følte straks, at det hele nok skulle gå godt. Og så brugte hun emojis i sine mails!”

Alt har føltes naturligt

Både Bettina og Maya lægger stor vægt på, at det fra første dag har virket helt naturligt at bo sammen.

Det skyldes ikke mindst Bettinas rolige indstilling til at have fremmede mennesker boende i sin lejlighed på Amager. Gennem hele sit liv har hun nemlig åbnet dørene for alt fra japanske spejdere til amerikanske teatergrupper – og det har virkelig udvidet hendes horisont.

Maya siger selv: ”Jeg faldt til hurtigt og følte mig hjemme her. Bettina hentede mig i lufthavnen og var så indbydende, vi tog direkte ud og fik brunch sammen. Og hun gjorde alt for at holde mig vågen, selvom jeg var lidt træt ovenpå rejsen. Vi tog ud og drak en G&T sammen, og det hele føltes bare så komfortabelt for mig.”

Gennem de 4 måneder Maya har boet hos Bettina, har de opdaget, at de som person har meget til fælles med danskerne: ”Danskernes meget direkte måde at kommunikere på passer godt til mig. Jeg er selv meget direkte. Og de har tør humor og er meget ligetil, hvilket jeg virkelig holder af. Jeg er kommet så godt ud af det med både dig, Bettina, med dine sønner og med dine venner.”

Bettina har desuden ladet Maya få besøg af venner fra DIS til hyggelige aftenmåltider – og ofte selv deltaget for at lære Mayas venner at kende. Ligeledes har Maya ’binget’ Harry Potter-film med Bettinas ældste søn og haft lange snakke om politik med hendes yngste søn.

Fra dansk lakrids til gode cykelture

På trods af, at Bettina egentlig har rollen som værtsmor for Maya, har hun i lige så høj grad været som en god veninde for dem – og der lader ikke til at være det, som de to ikke har lavet sammen.

Jeg synes, at det her har været en vidunderlig oplevelse. I en eller anden grad har det nok ændret mit liv.

Maya , DIS-studerende i foråret 2024

Bettina har faste ting, som hun godt kan lide at introducere til sine studerende – fra lakrids og flødeboller til en god dansk hot dog og alt derimellem. ”Når jeg selv er i udlandet, vil jeg gerne opleve og smage det, som er specifikt for det pågældende land,” fortæller Bettina. Og selvom det er en svingende succes med den noget særprægede lakrids, har det været med til at forme opholdet for Maya.

De to har også haft en god rutine med at vinterbade ved Amager Strandpark, som blot er en kort cykeltur fra lejligheden. Og netop det med at cykle har Maya nydt godt af. Medmindre vejret har været helt umuligt, har de cyklet til DIS i Indre By hver dag, og Bettina tog dem faktisk med på en længere cykeltur i starten af semestret på hele 28 km, hvor ruten bestod af H.C. Andersen-relaterede stop. Her lærte Maya, hvordan man laver de rigtige signaler på cykelstien.

”Det føles virkelig sikkert at cykle her,” siger Maya og fortsætter: ”Jeg var lidt spændt på, hvordan det ville være, men folk er generelt gode til at overholde færdselsloven. Og så holder jeg meget af min tur ind til byen, hvor jeg får lyttet til en masse gode musikalbums. Også selvom turen er så kort, at jeg kun når en lille håndfuld sange. Så må man bruge et par ture til at komme igennem hele albummet!”

Et indsigtsfuldt og lærerigt venskab

Det er helt tydeligt, at Maya også har lært meget af Bettinas person og væremåde, som de kan tage med sig hjem til USA.

Da vi spørger dem om netop dette, svarer de efter en lille tænkepause: ”Jeg har lært, at jeg ikke behøver at kende fremtiden. At jeg ikke behøver at planlægge mit liv ned til mindste detalje og følge det. Bettina har haft mange forskellige karrierer og gjort mange ting med sit liv, og hun er stadig så glad og succesfuld på sin helt egen måde. Jeg er vokset op med den her tanke om, at hvis ikke ens liv går som planlagt, er det en stor katastrofe, og det er det altså virkelig ikke!”

Og aldersforskellen mellem de to har yderligere vist sig at være en fordel, nævner Maya. ”Jeg synes virkelig, at det er undervurderet at have venskaber, som ikke nødvendigvis er i din egen aldersgruppe. Jeg taler med dig, Bettina, om alt muligt – hele tiden! Og det er så værdifuldt for mig at få dine perspektiver, som adskiller sig meget fra dem jeg ville få fra mine venner eller sågar mine forældre.”

Jeg synes virkelig, at det er undervurderet at have venskaber, som ikke nødvendigvis er i din egen aldersgruppe.

Maya , DIS-studerende i foråret 2024

Man kan også mærke på Bettina, at hun synes, at tiden er gået hurtigt – måske næsten for hurtigt. ”4 måneder flyver jo afsted, det er så vildt,” siger hun og fortsætter smilende: ”Jeg ville ønske vi havde mere tid sammen.” Hun understreger dog med varme i stemmen, at Maya har en lille dansk familie nu: ”Du er altid velkommen til at komme tilbage på besøg.”

Og det er bestemt ikke utænkeligt, at Maya kommer tilbage på besøg. De går nemlig og leger med tanken om at studere en kandidatgrad i Danmark, hvis det kan lade sig gøre.

Homestay-oplevelsen med at bo hos Bettina har helt sikkert haft indflydelse på de tanker: ”Jeg synes, at det her har været en vidunderlig oplevelse. I en eller anden grad har det nok ændret mit liv. Og den forbindelse jeg har fået her er så værdifuld, det tror jeg ikke, at jeg kan understrege nok. At vælge at bo hos en vært og tage sig tid til at være sammen med netop denne vært kan kun anbefales.”

 

Danskernes meget direkte måde at kommunikere på passer godt til mig. Jeg er selv meget direkte. Og de har tør humor og er meget ligetil, hvilket jeg virkelig holder af.

Maya , DIS-studerende i foråret 2024

Har du fået lyst til at blive vært for en DIS-studerende? 

Vi behøver ikke flere værter i 2024, men du kan blive vært fra januar til maj 2025. Det er allerede muligt at tilmelde sig nu.

Læs mere om ansøgningsprocessen her!