Praktisk information om vores studerende

Bolig i Danmark

Vores studerende har mulighed for at vælge forskellige boformer for deres ophold i Danmark. At bo hos en værtsfamilie er et af de mest populære valg blandt vores studerende. Grunden til dette er, at de på den måde kommer helt tæt på den danske kultur og hverdag. De har også mulighed for at bo på et af vores 5 kollegier i København.

DIS administrerer også en række ejendomme, en slags DIS-kollegier, hvor DIS-studerende deler lejlighed. Desuden har DIS også en boligform kaldet Living & Learning Communities. Her bor DIS-studerende sammen på baggrund af en fælles interesse i f.eks. bæredygtighed, kunst eller kulinariske oplevelser. Endeligt har enkelte DIS-studerende også mulighed for at bo på én af de danske højskoler, som DIS har en særlig aftale med.

Visa, folkeregister og CPR-nummer

Alle studerende hos DIS skal forbi SIRI i København (Styrelsen for International Rekruttering og Integration) for at ansøge om et Residence Letter. De amerikanske studerende kan først søge om visum, når de er i Danmark. DIS har på denne baggrund lavet en særlig aftale med Udlændingestyrelsen og arrangeret, at samtlige DIS-studerende ansøger om visum hos Udlændingestyrelsen på afsatte tidspunkter. De studerende får personlige instruktioner om dette i løbet af den første uge. Besøget hos SIRI varer cirka tre timer i alt og er indlagt i den første uges introprogram.

Når visummet er klart, sendes det til DIS. Den studerende modtager en e-mail fra DIS med information om, hvornår de kan hente deres visum. Når de studerende har fået deres visum, skal de registrere sig hos folkeregistret i den kommune, de bor i. Registreringen er den studerendes eget ansvar, men han eller hun vil helt sikkert værdsætte lidt hjælp fra sin vært.

Når de studerende er registreret, får de et CPR-nummer, så de er dækket af den danske sygesikring. Det tager omkring seks uger, før de modtager sygesikringskortet fra kommunen. Indtil da er de studerende dækket af en rejse-/sygeforsikring, som DIS har tegnet til dem. Hvis uheldet er ude, er det godt at vide, at de studerende er dækket af enten den ene eller anden form for forsikring.

DIS sørger for at framelde de studerende det danske Folkeregister, efter de er rejst hjem.

Tilbud om uddannelsesvejledning fra bopælskommunen

I Danmark bliver alle borgere over 18 år tilbudt uddannelsesvejledning af den kommune, de er bosat i. Det gælder også DIS-studerende. Ofte vil de studerende modtage et velkomstbrev fra kommunen i løbet af den første måned, de er i Danmark. Her står der, at de bedes henvende sig til en uddannelsesvejleder.
Vi opfordrer de studerende til at besvare henvendelsen og informere om, at de er udvekslingsstuderende og derfor ikke har brug for uddannelsesvejledning.

Henvendelsen og tilbuddet fra kommunen påvirker ikke værtsfamiliers eventuelle kommunale ydelser.

Hvis de studerende modtager anden information fra deres bopælskommune, skal de blot henvende sig til DIS, hvorefter vi vil hjælpe dem.

Telefonaftale til DIS-studerende

Alle studerende modtager et SIM-kort til Lebara. Derefter er det op til dem selv at vælge, hvilken pakke de ønsker. For at gøre brug af aftalen skal de studerende desuden have en ulåst mobiltelefon. De fleste telefoner i USA er heldigvis ulåste, men det kan være en god idé at minde de studerende om at tjekke det, hvis man som værts- eller besøgsfamilie alligevel har kontakt med den studerende før afrejse.

Afrejse efter semestrets afslutning

For de studerende slutter deres semester senest to dage efter deres sidste eksamen. Nogle studerende rejser hjem til USA med det samme, mens andre vælger at rejse lidt mere, eksempelvis rundt i Europa. Det er en god idé at tale med din studerende om, hvad deres planer er efter semestrets afslutning.