I Am Queen Mary: DIS støtter afkoloniserende kunstprojekt i København

‘I Am Queen Mary’ præsenterer et allegorisk portræt af Mary Thomas, som i 1878 ledte den største arbejdsopstand i dansk kolonihistorie fra en sukkerplantage på St. Croix

DIS i Danmark

’I Am Queen Mary’ trak i 2018 overskrifter verden over, da det blev det første monument til ære for en sort kvinde i Danmarks historie. Skabt som et transatlantisk projekt mellem kunstnerne, Jeannette Ehlers (Danmark) og La Vaughn Belle (U.S. Virgin Islands), har monumentet fået en prominent placering foran Vestindisk Pakhus i København – altså selvsamme sted, hvor de skibe, der var en del af trekantshandlen, lagde til. Denne placering er med til at minde os om Danmarks koloniale fortid og den undertrykkelse og brutalitet, der medfulgte.

DIS støtter ’I Am Queen Mary’-projektet ved den nylige erhvervelse af en mindre prototype af monumentet. De økonomiske midler vil gå til, at Ehlers og Belle kan finansiere, at monumentet foran Vestindisk Pakhus (som hidtil har været midlertidigt) kan gøres permanent.

Prototypen blev præsenteret ved en reception i slutningen af oktober i vores Student Hub, hvor begge kunstnere var til stede for at introducere deres arbejde. Desuden afholdtes seminaret ’Decolonizing History, Art, and the Body’.

Malene Torp, executive director i DIS, udtaler:

“’I Am Queen Mary” markerer et særligt kapitel i dansk historie, som vi stadig kan lære fra i dag, og det symboliserer også de historiske relationer mellem USA og Danmark. Med tanke på vores arbejde med diversitet, lighed og inklusion, var det kun oplagt, at vi støttede op om kunstnernes kampagne. Støtten hjælper kunstnerne med at få realiseret deres håb om et permanent monument, men den er også et vigtigt signal til vores studerende, som besøger vores Student Hub hver dag.”

Lige siden monumentets indvielse i 2018, har ’I Am Queen Mary’ været en fast del af DIS’ undervisning. Hundredvis af studerende har besøgt stedet, og mange har ligeså mødt kunstnerne. Det er derfor en stor ære fremover at kunne fremvise denne særlige prototype i vores Student Hub og sætte fokus på en vigtig del af dansk historie.

Du kan læse mere om kunstnernes vision på deres hjemmeside.

Tilbage til alle nyheder