Dig og din roommate

Udlej til DIS og få en amerikansk roommate

Når du får en roommate er det en god idé at reflektere over, hvordan din hverdag ser ud, og hvordan du håndterer kommunikationen omkring praktiske gøremål.

Cirka 14 dage inden vores studerende ankommer, vil du modtage en mail med information om, hvilken studerende, der bliver din roommate. Herefter anbefaler vi, at du tager kontakt med den studerende så hurtigt, som muligt, så I kan lære hinanden lidt at kende forud for opholdet. Send en kort velkomstmail med lidt oplysninger om sig selv og hvor du bor. Nogle vælger også at skype inden eller blive venner på Facebook.

Vores studerende bliver oplyst om, hvor de skal bo, cirka 10 dage inden de ankommer til Danmark. I den forbindelse vil din studerende få oplyst dit navn, adresse og kontaktinfo. Med dette ved vores studerende langt mindre om dig, end du ved om ham/hende, og derfor er det ekstra vigtigt, at du hurtigt skaber en kontakt imellem jer.

Når din roommate ankommer

Vi forventer, at du selv henter din studerende i lufthavnen på ankomstdagen (se ankomstdage i vores kalender). I mailen med din studerendes profil vil du få nærmere information om, hvor og hvornår din studerende skal hentes. Det er en god idé at medbringe vores afhentningsinstruks, så du har din studerendes navn og billede ved hånden.

I løbet af den første uge forventer vi, at du hjælper den studerende med at lære dit nærområde at kende. Desuden forventer vi, at I også taler om husregler.

Bemærk: Mange DIS-studerende har aldrig boet alene før. I stedet har de boet på ”dorms” på campuses på deres universitet og højst sandsynligt delt værelse med en ven. Vær opmærksom på, om din nye roommate føler sig ensom de første uger, og husk at stille spørgsmål, hvis der er noget, der undrer dig. En klar kommunikation er vigtig, særligt i begyndelsen.

Når hverdagen melder sig

Der er stor forskel på, hvor meget tid vores danske roommates har lyst og mulighed for at tilbringe sammen med den studerende. Der er ingen krav til jeres aktivitetsniveau, men det er selvfølgelig vigtigt, at du som minimum introducerer den internationale studerende til lokalområdet i forhold til indkøbsmuligheder, vaskeri, caféer osv. Herefter er det op til jer selv at aftale, hvordan jeres hverdag skal køre.

Det er vigtigt at skabe en åben og ærlig dialog omkring de praktiske opgaver og gøremål i jeres nye hverdag sammen. En tidlig forventningsafstemning kan komme mange små diskussioner i forkøbet og sikre, at både du og din roommate får en god oplevelse. Husk at alle mennesker er forskellige. Sæt tid af til, at du og din roommate kan lære hinanden at kende og finde en naturlig balance i jeres venskab.

Du bør tænke over følgende:

  • Hvordan ser din dagligdag ud?
  • Hvor mange timer bruger du på arbejdet, i skolen, med venner/kæresten, i hjemmet osv.?
  • Hvad med weekend og ferier?
  • Hvad forventer du af din roommate – og omvendt?
  • Hvad tid går du i seng, og hvornår forventer du, at din roommate er stille?
  • Hvor tit må din studerende have gæster? Og må de overnatte?

Inddrag dine egne erfaringer:

  • Har du haft andre roommates?
  • Har du selv læst i udlandet?

Det kan være en god idé at anskaffe sig en form for “familiekalender”, så du og din roommate har et overblik over jeres aktiviteter i hverdagen. Det kan være en god idé fra starten af at sætte en dato af for eventuelle fælles aktiviteter samt snakke om, hvordan I holder hinanden opdateret omkring rejsedage, ferier osv.

Når vennerne kommer forbi

Vi har fuld forståelse for, at du lever et travlt liv med familie, venner og eventuelt en kæreste. Overvej at introducere din roommate for din omgangskreds. Vores studerende er som regel utrolig nysgerrige efter at være sammen med andre danskere og tage del i vores hverdag. Omvendt kan de være en god bonussoplevelse at møde din studerendes familie og venner!

Hvis din roommate får besøg hjemmefra i løbet af semestret, er du naturligvis velkommen til at invitere dem til at overnatte i din bolig. Det er dog ikke noget, hverken DIS eller den studerendes familie eller venner forventer. Det er til gengæld en god idé at snakke besøget godt igennem, lave fælles aftaler og eventuelt anbefale et hotel, B&B eller vandrehjem i nærheden. Vi anbefaler i det hele taget, at du og din roommate snakker om regler for overnattende gæster og giver hianden besked, hvis I overnatter ude.

Når semestret slutter

Vores studerende har normalt meget travlt de sidste uger, de er her. De skal skrive afsluttende opgaver og gå til eksamen, samtidig med at de skal nå at se deres venner og de sidste seværdigheder i byen. Vi anbefaler, at du og din studerende  i god tid aftaler at lave en fællesaktivitet, inden semestret er slut.